Za krofe ni nikoli prezgodaj ali prepozno, pašejo v katerem koli delu leta, v katerem koli delu dneva. :)
Tako, spodaj vam razkrivamo recept za odlične pustne krofe, ki vas bodo navdušili.
Sestavine:
0,5 kg gladke moke
0,5 kg ostre moke
1 dag soli
100 gramov kvasa
10 dag sladkorja
9 rumenjakov
12 dag olja
4,5 dl mlačnega mleka
2 jušni žlici ruma
1 vaniljev sladkor
2 kapljici vaniljeve arome
Potek:
V skledi robotskega mešalnika zmešamo moki in sol ter na sredini naredimo jamico. V posodico nadrobimo kvas in mu dodamo tri žličke sladkorja ter približno 0,5 dl mlačnega mleka. Sestavine gladko razmešamo in zmes vlijemo v jamico. Po vrhu potrosimo malo moke in pustimo stati nekaj časa, da kvasec vzhaja.
Medtem v posodi kremasto umešamo navaden in vaniljev sladkor ter rumenjake. Primešamo vaniljevo aromo in olje, nato preostanek mlačnega mleka in na koncu še rum.
Rumenjakovo zmes vlijemo v posodo z vzhajanim kvascem. Z robotskim mešalnikom mešamo približno 15 minut, da dobimo gladko in mehko testo, ki ga ne vzhajamo, ampak takoj narežemo na 70 gramov težke kose, ki jih z rokami oblikujemo v kroglice.
Kroglice sproti polagamo na pomokan prt in ko porabimo testo, kroglice pokrijemo s prtom ter pustimo, da vzhajajo približno eno uro oziroma toliko časa, da se njihov volumen podvoji.
V loncu segrejemo olje.
Primerno je segreto, ko se okoli lesenega ročaja, ki ga potopimo vanj, pojavijo drobni mehurčki. Krofe v olje polagamo tako, da je vzhajana stran obrnjena navzdol. Lonec pokrijemo s pokrovko in krofe cvremo 3 do 4 minute, potem jih obrnemo in v odkritem loncu cvremo še približno 3 minute.
Ocvrte krofe s penovko poberemo iz olja in jih odložimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami.
Še vroče krofe napolnimo z marmelado, na koncu pa jih potrosimo še s sladkorjem v prahu. Pa dober tek!
Comments